Kesänäyttelyt Haapamäessä

Vuonna 1995 perustettu keramiikkapaja Inkariikka toimi syksyyn 2011 asti Haapamäen entisellä kyläkoululla Maaningalla. Päärakennuksen entisiin luokkatiloihin oli remontoituna paja ja koti. 1938 valmistuneen vanhan koulun hirsiseinäiseen, tunnelmalliseen saliin rakennettiin kesäisin vaihtuva näyttely sekä pajamyymälä. Näyttelyn yhteydessä oli koulukammari, jossa oli esillä aarteita menneiltä kouluajoilta.

Monet tuotannossa olevat Inkariikka-tuotteet ovat saaneet alkunsa näistä näyttelyistä.

 

 

 

 

 


2009 - PINNAN ALLA

Näyttelyssä mukana

- Asta Salminen, huovutus                                                                                                                          - Ritva Peura, huovutus

Vedenalaisessa maailmassa turkoosin pinnan alla uivat keraamiset kalat, merihevoset ja uhkaava hai. Merenpohjalla hiekassa meritähtiä, kotiloita ja rausku. Asta Salminen toi näyttelyyn huovutettuja haukia ja ahvenia. Ritva Peuran huovutettu mustekala vartioi krotin valloittamaa luolaa. Näyttelyn äänimaailmasta vastasi Pekka Hakalisto - aaltojen kohinaa, veden pulputusta, delfiinien laulua...

 


2008 - FLAMENCO!

Näyttelyssä mukana

- Sanna Rissanen, lasityöt
- Ritva Peura, huovutus
- Pia Auerin flamencoryhmä, rekvisiitta ja tanssiesitys

Uusi harrastukseni innoitti flamenco-aiheisen näyttelyn rakentamiseen. Värimaailma oli mustaa, punaista ja valkeaa. Seinälle kokosin 12 vadista palapelin, josta muodostui tanssijattaren silhuetti. Valtaisan Maestran hameen alla näyttelyvieraat pääsivät ihastelemaan aitoja flamencoasuja, huiveja ja viuhkoja. Valoin flamencokenkiä, dreijasin tanssijamaljakoita. Sanna Rissanen valmisti näyttelyyn Pate de verre - tekniikalla lasivateja, jotka muistuttivat hameiden helmoja. Ritva Peuralta oli näyttelyssä seinätekstiilejä, joissa aiheena flamencotanssijat. Taustalla soi flamencomusiikki. Avajaiset huipentuivat Pia Auerin vetämän tanssiryhmän flamencoesitykseen.2007 - JUURETTOMAT

Istutin näyttelytilaan metsän. Valkorunkoisia koivuja ja rosopintaisia mäntyjä lattiasta kattoon. Käytin puihin erivärisiä massoja ilman lasitteita. Seinille sommittelin saveen painetut oksat.2006 - VAHVAT PESÄT

Keramiikkaa ja uniikkeja tekstiilejä

Yhteisnäyttely Ritva Peuran kanssa.

Rakensimme yhdessä näyttelyn, jossa käsittelimme teemoja koti ja luonto. Pesän rakennus on myös ihmisen ominaisuus ja koditonta ihmistä onnettomampaa ei ole... Näyttelyssä oli esillä monenmoisia eläinten koteja - muurahais- ja termiittikeko, lintujen ja ampiaisten pesiä, villasta ja savesta muokattuna. Näyttelyä kiertäessään näyttelyvieras saattoi samalla kokea vuodenajat keväisestä kukkien avautumisesta lumiseen talviuneen. Suuren karhunpesän sisään oli ruukkuihin säilöttynä talven ruokavarasto.

  


2005 - Ei näyttelyä. Näyttelytila remontissa.

2004 - SILLALLA

Tämä oli tähänastisista näyttelyistä henkilökohtaisin. Täytin pyöreitä vuosia ja koin tulleeni taitepisteeseen. Rakensin maailman, jossa oli mukana vanhoja ja uusia töitä, mennyttä ja tulevaa. Satujen kuvitus on aina ollut yksi haaveistani ja koetin saada tähän näyttelyyn mukaan myös vähän fantasiaa.

2003 - ON ALLAIN AVARUUS

Näyttelyssä mukana

- Aino Puustinen, grafiikkaa

Ystäväni antoi aiheen näyttelylle ja se vei minut täysin mukanaan. Pimensin ikkunat ja ripustin avaruuskappaleet leijumaan. Taustalla soiva musiikki ja kohdevalot tehostivat salaperäistä tunnelmaa.

Aino Puustiselta oli esillä monotypia-tekniikalla valmistettuja teoksia ja myynnissä oli myös hänen korttejaan. 2002 - VENHOT

Viikinkiajan veneet antoivat innoituksen näyttelyyn. Rakensin suuren haaksirikkoutuneen laivan ja pikkuisia venhoja sitä saattelemaan. Tänä kesänä syntyivät veneaiheiset vadit ja seuraavaksi jouluksi kehittelin Venhosta myyntituotteen.


2001 - SATUJA SAVESTA

Rakensin satumaailman. Näyttelytilaa hallitsivat hyvä kuningas
valkeassa linnassaan ja paha velho mustassa tornissaan.
Näyttely oli esillä myös Pielavedellä.


 

2000 - IKI, VILLI JA AMPPELI

Näyttelyssä mukana

- äiti, kuvataiteilija Maija Pulkkinen, luontokuvat

Edelliskesän näyttelystä villiintyneet peikot sekä satumetsän somisteista myyntituotteiksi muuntuneet kukat, lehtivadit  ja muut puutarhatuotteet olivat esillä.

1999 - PEIKKOSATUUN KEITELTYÄ... näyttely lapsille

Näyttelyssä mukana

- Mika Keitel, musiikki                                   
- Martin Keitel, tietokoneanimaatio ja tietokoneella  
  käsitellyt valokuvat
- Maaningan 4H-yhdistys
- Haapamäen kylätoimikunta
- Kylän lapset

Näyttelytilaan rakennettiin satumetsä peikkoineen, kukkineen ja perhosineen. Mukaan pääsivät myös lasten omatekoiset pikkupeikot. Metsään saattoi jäädä kuuntelemaan peikkotytön ja -pojan rakkaustarinaa, joka alkoi vedensolinalla ja haikealla laululla päättyen riehakkaaseen häätanssiin. Peikkojen pelleilyä saattoi käydä kurkkaamassa tietokoneen näytöllä.

Näyttelyn lisäksi kyläläiset ja 4H järjestivät lapsille pihapiirissä ohjatun seikkailupolun yllätyksineen. Kerran viikossa maaninkalaiset kädentaitajat pitivät työnäytöksiä.

Tästä näyttelystä kukat, lehtivadit ja peikot jatkoivat elämäänsä myyntituotteina.